Slektsforskning

Riska historie og museumslag arrangerer kurs i slektsforskning med jevne mellomrom.

Her kan du lære de grunnleggende søketeknikkene samt sidene  som brukes. Du lærer også hvilke kilder slektforskere bruker i sitt arbeid.

Du bør helst ha med deg en bærbar pc som du kan lagre informasjon, kilder samt bygge et slektstre.

Er du av den “gamle skolen” som fortsatt bruker papir og blyant er det også ok, men det anbefales at det lagres på et elektronisk medium, gjerne med flere kopier slik at det sikres for fremtiden.

 

Er du nybegynner og vil prøve deg litt ut selv finner du en god del nyttige tips og lenker under for å komme igang.

 

Det første du må gjøre er å samle inn den informasjonen om de eldste i familien. Navn, årstall, bosteder samt all annen relevant informasjon.

Notèr ned alt på ark, skjema eller et program på pc, mobil eller nettbrett. Personlig liker jeg godt Legacy Norsk. Her lagrer jeg alt jeg finner og bygger et slektstre “on-the-go” mens jeg jobber. Når jeg finner dåp, konfirmasjon, vielse, folktelling eller lignende lagrer jeg disse hendelsene og kildene i programmet. Alt dette lagres lokalt på pcen, ikke på nettet. På nettet deler jeg kun informasjon som jeg VET er korrekt. Dette for ikke å spre “slektsvirus” slik at mange få feil på sammenkoblede familietrær.

 

Lenker til nettsider

 

Digitaltarkivet –  Her søker du på navn, bosted m.m for å finne folk i folketelliger, dåp, vielse, konfirmasjon, sjømannsruller m.m. Her er kirkebøker og slikt transkribert slikt at de er gjort søkbare.

 

Media.Digitalarkivet – Her kan du bla i skannede protokoller som kirkebøker, folketellinger, grunnbøker til eiendommer m.m

 

FamilySearch – En god side for referanse søk på personer over hele verden, også Norge. Her kan du søke med litt mer familiere sammenkoblinger mellom to personer som får barn, du kan velge type arkiver du søker i, f.eks immigrasjon til USA, Canada o.l

 

Dis Gravminner – Her har frivillige i Slekt og Data over hele Norge vært ute å fotografert en god del av gravlagte på norske gravlunder. Søkbart og med bilder av gravstener.

 

Bokhylla/Nasjonalbiblioteket  – Her søker du i bøker, aviser og tidskrifter. Du finner en del digitaliserte bygdebøker samt aviser du kan søke i. Bruker du ” foran og etter navn, f.eks “Ola Nordmann” så får du kun treff der de to navnene står sammen.

 

Digitalserte Bygdebøker – En oversikt finnes på geneaologi.no.